top of page
  • Writer's pictureIvana Štulić

Uzimamo li stvari zdravo za gotovo?

Updated: Mar 25, 2021


Toliko toga radimo rutinski i ne razmišljamo previše o tome što nam je sve postalo posve normalno.

Dok se nešto ne desi.


Npr. jedan prijatelj je nedavno slomio ruku i objašnjava što mu je to značilo, kako je otkrio načine da stvari radi samo jednom rukom što prije nije mislio da je moguće.

Kad se razbolimo i kad odjednom više nismo toliko puni energije i elana nego smo samo zreli za ležanje i dekicu, čini nam se nemogućom misijom ustati se i otići na posao, raditi cijeli radni dan. A većinu dana upravo to radimo i niti se ne obaziremo.


Najčešće nam razne boljke i bolesti ukažu na to koliko smo inače zdravi i koliko toga možda uzimamo zdravo za gotovo. To da možemo hodati od točke A do B (pa makar bilo samo unutar stana), da se možemo sami okupati, da možemo podići dijete u ruke, da možemo odškrinuti vrata koristeći dvije ruke…


Kad nas zadesi neka nezgoda i kad postanemo svjesni koliko smo toga mogli prije, a sada ne možemo, postajemo zahvalni. I ponizni. Zato nije uvijek svako zlo za zlo. Nedaće nas uče kako da budemo jači, kako da nalazimo nove načine da se snađemo i kako da više cijenimo ona vremena kad je sve u redu.


S fizičkim tijelom to postane (i bolno) jasno. No, priča je šira i od toga. Možda vozimo auto svaki dan i već smo se totalno navikli da nam treba x minuta do neke točke. A već smo zaboravili vremena kad si auto nismo mogli priuštiti, ili kad još nismo bili punoljetni i kad nam je za taj isti put trebalo puno više vremena. Vremena koje sad možemo pametnije uložiti.


Možda bismo se mogli i sjetiti naših predaka koji su tijekom života mogli otići toliko daleko koliko je išla neka kočija. Ili koji su na drugi kontinent putovali nesigurnim brodovima tjednima. A nama su dostupni i brzi vlakovi i avioni i možemo posjetiti najrazličitije kuteve svijeta, ako to želimo.


Što je to sve što vi možete u ovom trenutku, a niste mogli prije? Ili ne može i trenutno netko iz vaše okoline? Možda ako sve te stvari počnemo više cijeniti, i naš život zbog toga postane ljepši iako se objektivno ništa u njemu nije promijenilo.


Nije li to moćno?


Zanima vas pozitivna psihologija? Pogledajte resurse na stranici.

Ostale članke možete pročitati na stranici Članci.


24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page