top of page
  • Writer's pictureIvana Štulić

Zašto nam treba strast?


Strast se spominje najčešće u kontekstu ljubavnih odnosa i strastvenih poljubaca i inih radnji, no što je sa svim ostalim strastima?


Prema čemu ili kome osjećate strast? Jeste li strastveni kolekcionar predmeta od gline? Strastveni pratitelj jedriličarskih utrka? Pogledali ste sve epizode Star treka n puta i još uvijek vas vesele? Strastveno proučavate povijest kolonijalizma i jedva čekate da podijelite novi detalj koji ste saznali u zadnjoj knjizi koju ste pročitali na tu temu?


Ponekad smo sa svojim strastima čudni drugima, i to je u redu. Ne moraju svi voljeti našu strast, ali lijepo je ponekad je i podijeliti s drugima. Eto zašto cvatu sva tematska druženja, od planinara do filatelista, od ljubitelja cvijeća do ronilačkih igara. No, čak i kad blizu nema ljudi koji dijele našu strast, važno je da joj ostanemo vjerni. Jer ona je iskra životnosti u nama.


Strast je utoliko dio života jednako kao i disanje. Bez strasti sve je kao ravna crta. Nema uzbuđenja, nema interesa, nema ni uspinjanja, ali ni padanja. Ako vam je stalo do nečega, npr. da vidite još jednom svoju omiljenu uvalu koja je mjesto vaših omiljenih kupanja još od djetinjstva, onda ćete dati sve od sebe da pronađete način da do nje dođete pa makar to značilo da nagovarate društvo da skrenu s puta.


I bit ćete razočarani ako u tome ne uspijete. To je ono što nam strast daje, veliku radost ako je imamo priliku iskusiti, ali i bol ili nervozu ako nam nije dostupna i želju koja nas ganja da to iskustvo ponovimo. I jedno i drugo je dio života jer nismo stvoreni da budemo ravnodušni. A zašto bismo i bili? Ako vaš omiljeni bend dolazi u grad, znate da ćete na taj koncert sigurno otići pa makar sjekire padale i sve karte se rasprodale. Jer jednostavno ih morate poslušati. I nakon tog koncerta jedva ćete čekati idući.


Možda se sjećate da ste kao mali bili strastveni kad je bila u pitanju nova Lego igračka, odlazak na more ili puštanje zmajeva. A što je sad, u odrasloj dobi? Jesu li vaši dani svi isti, nema ničega što vas više toliko veseli? Možda je nestalo strasti iz vašeg života i zato je sve tako bezlično? Srećom pa ne treba puno da je se opet oživi, sjetite se nečega radi čega vam se zjenice šire, bila to nova vrsta hrane koju želite probati, ples na otvorenom u ljetnoj večeri, ili skok padobranom i pustite iskru da se zapali.


Zanima vas pozitivna psihologija? Pogledajte resurse na stranici.

Ostale članke možete pročitati na stranici Članci.


35 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page