top of page
  • Writer's pictureIvana Štulić

Zašto klasične novogodišnje odluke tako često propadnu?

Updated: Mar 17, 2021


Svakim početkom godine nekako smo skloni okrenuti novi list i pokušati promijeniti nešto u životu. Kada se brojčanik resetira i pruži nam se prilika za novih 365 dana pomislimo kako bi bilo dobro napraviti neki pomak, započeti novu naviku, „osvježiti“ se.

Iako je taj poriv pozitivan i prirodan i kao što nas pozitivna psihologija uči, bitno je da si postavimo ciljeve i stremimo ostvariti nešto iz niza dobrobiti koje nam to može donijeti, tzv. novogodišnje odluke često propadnu. Već nakon mjesec dana, ili dva tjedna ili čak dva dana. Koji je tome razlog?

Ne znamo ni sami što želimo  - ako nismo dobro promislili o tome, često nismo ni sigurni što bi zapravo bilo dobro za nas pa se povedemo za ljudima iz svoje okoline ili popularnim trendovima. Odlučimo isprobati onu novu dijetu koja je baš sad hit, ili odemo na skijanje iako nas ono baš i ne zanima. Ciljevi bi trebali biti samo naši – u smislu da to zaista bude nešto što jesmo motivirani ostvariti i što je u skladu s našim interesima i vrijednostima. Za to trebamo ipak prvo razmisliti i upoznati se.


Kad i znamo što želimo, nismo dovoljno precizni – Istraživanja pozitivne psihologije su pokazala da što smo više specifični oko toga što želimo da je veća i šansa da to ostvarimo. Velika je razlika između cilja – želim neku diplomu do cilja želim diplomu postdiplomskog iz upravljanja projektima na FER-u. Trebamo dovoljno istražiti temu i onda odlučiti što bi nam točno najviše odgovaralo jer samo tako ćemo biti dovoljno motivirani da ustrajemo.


Naši ciljevi su nerealni – početkom godine nam porastu apetiti i sanjamo velike snove. Ove godine ću zaraditi milijun kuna! Vježbati yogu pet puta tjedno! Istrčati maraton! Što je sve super ako sada već zarađujemo npr. 750,000 kuna godišnje, vježbamo yogu 3 puta tjedno i trčimo na duge staze. Onda su to možda i dostižni ciljevi. Ako ne spadamo u tu kategoriju, puno je pametnije početi s manjim. Naći neki dobar omjer nečega što nas motivira, a opet nije preteško za ostvariti. Tako ćemo imati puno veće šanse za uspjeh, a jednom kad to ostvarimo, uvijek si možemo zadati i novu zahtjevniju razinu.


Sve u svemu, kao i mnoge druge stvari u životu, ovisi o nama koliko ćemo biti mudri kada donosimo odluke i postavljamo ciljeve. Srećom pa pozitivna psihologija je već proučila što funkcionira, a što ne i ako slijedimo te principe, šanse za uspjeh su nam višestruko veće.


Ako poželite ova razmišljanja pretočiti u konkretne osobne ciljeve i plan ostvarenja koji će ovu godinu učiniti vašom najboljom dosad – dođite na radionicu Plan za moju najbolju godinu. Vidimo se! :)


Zanima vas pozitivna psihologija? Pogledajte resurse na stranici.

Ostale članke možete pročitati na stranici Članci.


38 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page