top of page
  • Writer's pictureIvana Štulić

Kako dobro započeti novu godinu?

Updated: Apr 28, 2021


Nova je godina, nov početak, nova prilika za promjene za kojima žudimo u životu. Dobro je pogledati malo gdje smo, koliko nam se tu sviđa ili ne i što bismo htjeli da je drugačije pa hajmo redom:


1. Čega se želim riješiti u životu?

Kako bi napravili mjesta za nove stvari i ljude u životu prvo se trebamo riješiti onoga što je suvišno i onoga što nam crpi energiju. Pogledajmo iskreno – imamo li neku tzv. prijateljicu koja je puna negative, stalno kuka i u čijem društvu se ne osjećamo dobro? Možda je vrijeme da razmislimo trebamo li takvu prijateljicu. Koju naviku imam, a koja nije dobra za moje zdravlje i boljitak? Možda se prejedam kad mi je stresno, ili previše pušim, ili gledam previše TV, a onda se čudim zašto nisam pročitala nijednu knjigu već godinu dana? Što mi od toga stvarno više ne treba i čega se mogu riješiti?

2. Što želim dodati u svoj život?

Ako se zapitam što mi fali u životu, koji je moj odgovor? Možda mi nedostaje novih i zanimljivih ljudi, društva s kojim bih mogla izaći ili provesti kvalitetno vrijeme u prirodi. Kao rješenje mogla bih se npr. učlaniti u neko društvo – recimo planinarsko, ili naći neki meetup koji me zanima i upoznati nove ljude. Možda nije loša ideja niti početi učiti neku novu vještinu – npr. sviranje instrumenta, plesanje ili čak heklanje (i toga ima u Zagrebu barem). To bi nam moglo donijeti posve novu svježinu u život, a i potencijalno zanimljivo provedene večeri. Možda poželim i više vremena za sebe pa osmislim kako bih uz pomoć dadilje dobila koju slobodnu večer. 


3. Koja nova iskustva želim proživjeti?

Postoji li nešto o čemu sam oduvijek sanjala, a nikako da probam? Možda... skakanje padobranom? Ima odličnih prilika za skakanje u tandemu – najbolje na obali gdje je vidik prekrasan. Možda otputovati negdje daleko? Otići u avanturu? Avionske karte nikad nisu bile povoljnije. Nešto novo može biti i meditacijski retreat – gdje ću isprobati zašto svi govore da je meditacija super i da može promijeniti život. Na kraju krajeva, novo može biti i nešto što se do sada nikad nisam usudila – npr. otpjevati pjesmu na karaokama, ili pozvati nekog tko mi se sviđa van. Iz pokušaja može nastati u najmanju ruku jako dobra priča, a u najboljem slučaju nezaboravno iskustvo.


4. Tko želim biti?

Na kraju možda i najbitnije pitanje, tko želim biti ove godine i kako ću utjecati na to tko postajem? Želim li biti kukavica, ili se ipak odvažiti – potražiti novi posao, ući u novu vezu (ili okončati postojeću), započeti studij vani? Želim li biti dobra unuka koja ostarjelu baku redovito nazove i pita kako je? Želim li biti dobra sestra i prijateljica i pomoći svojim dragim ljudi u nevolji? Želim li biti netko tko prešućuje stvari i radi na svoju štetu ili netko tko iskreno kaže svoje mišljenje i stoji iza svojih uvjerenja? Svi moji postupci i sve moje odluke utječu svaki dan na to tko sam i tko postajem.


Dobra vijest - moć je u našim rukama. Sretno nam bilo u novoj godini!


Ako poželite ova razmišljanja pretočiti u konkretne osobne ciljeve i plan ostvarenja koji će ovu godinu učiniti vašom najboljom dosad – dođite na radionicu Plan za moju najbolju godinu. Vidimo se! :)


Zanima vas pozitivna psihologija? Pogledajte resurse na stranici.

Ostale članke možete pročitati na stranici Članci.


150 views0 comments

Commentaires


bottom of page