top of page
  • Writer's pictureIvana Štulić

Vidim li proljeće?

Updated: Mar 17, 2021


Koje su vam prve asocijacije na proljeće?

Možda nemir kao u pjesmi? Buđenje? Veselje? Želja za više kretanja, više sunca, više boravka u prirodi?

Već koji tjedan vrijeme nas je počastilo s puno sunčanih zraka, topline, dani su dulji i priroda je u cvatu.

Koliko smo toga svjesni?

Primijećujemo li prirodu i ljepotu oko nas dok se vozimo tramvajima, autobusima, automobilima? Ili samo žurimo da što prije stignemo od točke A do B, obavimo iduću stvar s to-do liste? Samo jednom će biti proljeće ove 2019. godine. Samo tjedan do desetak dana će trešnje biti u cvatu. S prekrasnim bijelim i rozim cvjetovima koji oduzimaju dah. U japanskoj kulturi je to poseban događaj. Nedavno sam čula da je tamo uobičajeno da se ljudi ustaju u 5, 6 ujutro kako bi zauzeli najbolja mjesta u parku pod stablima trešanja. Zamislite, biste li vi ustali u zoru kako biste si osigurali eksluzivno mjesto pod trešnjom za uživanje tijekom dana?

Trešanja, hvala Bogu, u Hrvatskoj ima, i u parkovima, alejama, dvorištima, a i drugih rascvjetanih divota. I one cvatu samo sada ove godine, samo sada šire latice prema suncu, samo sada opijaju zanosnim cvjetnim mirisima. A nije neka gužva ispod njih, koliko možemo svjedočiti. Zašto je tome tako? Jesu li Japanci čudni, a mi znamo bolje? Ili možda možemo nešto naučiti od njih? Možda možemo i stati na tren u svom užurbanom životu i pogledati oko sebe.

Dići pogled s mobitela i primijetiti… trešnjin cvijet, travnjak pun tratinčica, sunčano nebo ili neko drugo ljudsko (ili životinjsko) biće pored nas. Kad smo postali toliko zaposleni da ne stignemo uživati u malim stvarima? I što nas košta da stanemo, makar na 5 sekundi, udahnemo i počnemo cijeniti ono što nam se nudi. Trenutno nam se gotovo u svakom smjeru nudi prekrasna ocvjetala priroda, nemojmo je propustiti.


Zanima vas pozitivna psihologija? Pogledajte resurse na stranici.

Ostale članke možete pročitati na stranici Članci.


62 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page