top of page
  • Writer's pictureIvana Štulić

Vidim li proljeće?

Updated: Mar 17, 2021


Koje su vam prve asocijacije na proljeće?

Možda nemir kao u pjesmi? Buđenje? Veselje? Želja za više kretanja, više sunca, više boravka u prirodi?

Već koji tjedan vrijeme nas je počastilo s puno sunčanih zraka, topline, dani su dulji i priroda je u cvatu.

Koliko smo toga svjesni?

Primijećujemo li prirodu i ljepotu oko nas dok se vozimo tramvajima, autobusima, automobilima? Ili samo žurimo da što prije stignemo od točke A do B, obavimo iduću stvar s to-do liste? Samo jednom će biti proljeće ove 2019. godine. Samo tjedan do desetak dana će trešnje biti u cvatu. S prekrasnim bijelim i rozim cvjetovima koji oduzimaju dah. U japanskoj kulturi je to poseban događaj. Nedavno sam čula da je tamo uobičajeno da se ljudi ustaju u 5, 6 ujutro kako bi zauzeli najbolja mjesta u parku pod stablima trešanja. Zamislite, biste li vi ustali u zoru kako biste si osigurali eksluzivno mjesto pod trešnjom za uživanje tijekom dana?

Trešanja, hvala Bogu, u Hrvatskoj ima, i u parkovima, alejama, dvorištima, a i drugih rascvjetanih divota. I one cvatu samo sada ove godine, samo sada šire latice prema suncu, samo sada opijaju zanosnim cvjetnim mirisima. A nije neka gužva ispod njih, koliko možemo svjedočiti. Zašto je tome tako? Jesu li Japanci čudni, a mi znamo bolje? Ili možda možemo nešto naučiti od njih? Možda možemo i stati na tren u svom užurbanom životu i pogledati oko sebe.

Dići pogled s mobitela i primijetiti… trešnjin cvijet, travnjak pun tratinčica, sunčano nebo ili neko drugo ljudsko (ili životinjsko) biće pored nas. Kad smo postali toliko zaposleni da ne stignemo uživati u malim stvarima? I što nas košta da stanemo, makar na 5 sekundi, udahnemo i počnemo cijeniti ono što nam se nudi. Trenutno nam se gotovo u svakom smjeru nudi prekrasna ocvjetala priroda, nemojmo je propustiti.


Zanima vas pozitivna psihologija? Pogledajte resurse na stranici.

Ostale članke možete pročitati na stranici Članci.

#pozitivnapsihologija

34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page