top of page
  • Writer's pictureIvana Štulić

Ovog Božića želim biti čovjek - prema sebi, prema drugima, prema svijetuBliže nam se Advent i Božić, svetkovine, slavlja i veselice. Čini se da svake zime sve ranije počinje to obilježavanje blagdana – od dekoracija na ulicama i trgovima, glazbe koja se pušta na radiu pa do izloga koji su puni prigodnih poklona i slastica.

Ima ljudi koji jako vole Božićno doba, vesele se lampicama, ugodnoj blagdanskoj atmosferi, uličnim pjevačima i sviračima, kuhanom vinu i kobasicama na štandovima. Dok u nekim drugim ljudima nagovještaj praznične atmosfere donosi i sve veću zabrinutost – možda zato jer ih Božić posebno podsjeća na drage ljude koje su izgubili, strahuju oko troškova poklona i slavlja, sve intenzivnije strke ili zbog većeg pritiska što se još jedna godina približava kraju, a ja još nisam _____ umetni odgovor.

Blagdani na kraju znaju ispasti prilično stresno razdoblje za one koje ih ne vole pa i za one koje ih vole. Koliko puta ste čuli priče o trčanju po trgovinama, paničnim nabavkama, nakuhavanju i pečenju kolača do kasnih sati i obiteljskim svađama koje niknu uslijed sve jurnjave? Ili ste možda i sami bili protagonisti takvih ne baš ugodnih filmskih scenarija? Blagdani mogu čak biti i bolni za one koji se osjećaju usamljeni i koji možda i nemaju više roditelje, obitelj na okupu ili su im oni daleko. Zato mi se čini da bi bilo dobro zapitati se u kakvom duhu želimo provesti ove blagdane.

Ponekad mi se čini da tek u zadnje sata Badnjaka i na sam Božić grad konačno utihne i svi konačno stanu, ili možda padnu od umora. Tek tada kroz prozore možeš vidjeti blagdanske stolove, obitelji koje se sreću – ponekad i nakon dugo vremena, izlizane, a opet drage Božićne filmove na TVu, lampice u prozorima i snjegoviće u dvorištima. Tek tada se čini da sve skupa ima smisla – da slavimo u krugu najdražih ljudi, gostimo se i nazdravljamo prošlim i budućim uspjesima i jednim drugima, uživamo u toplini doma i dopuštamo da svijet oko nas stane bar na tren.

Kako bismo u toj blagdanskoj atmosferi ove godine mogli uživati još i ranije, ovog prosinca možda bismo mogli preskočiti svu tu silnu strku i iscrpljivanje, jurnjavu za savršenima darovima i pokloniti nekom svoje vrijeme, osmijeh, lijepu riječ. Svojoj obitelji i prijateljima, ali i raznim ljudima s kojima dolazimo u kontakt. Možda bismo mogli nazvati prijatelja koji se odselio u Irsku umjesto da mu stalno tipkamo i nasmijati se zajedno starim pričama, ili umjesto skupocjenih poklona izraditi poklone rukom – još i bolje zajedno s drugima i od toga napraviti druženje. Možda bismo mogli i preskočiti savršeni obiteljski obrok u pet slijedova i skuhati samo jedno jelo – ili zamoliti svakog gosta da donese nešto što je sam pripremio i eto nam bogate blagdanske trpeze.

Ne bi li bilo lijepo kad bi naglasak Božića i svog ovog predblagdanskog vremena bio umjesto na potrošnji i slijepom slijeđenju tradicije i očekivanja bio u znaku blagosti, prisutnosti i ljepoti ostvarivanja kontakta s drugim ljudskim bićima? Što me košta da se nasmijem umornoj trgovkinji koja radi prekovremeno kako bi svi drugi mogli kupiti svoje darove, ili da stanem i divim se zboru studenata koji u perivoju pjeva Božićne pjesme i uljepšava nam šetnju? Što me košta da odbacim sve ono što mi blagdane kvari i čini ih stresnim i da jednostavno budem? Da uživam u tome da budem čovjek – prema sebi, prema drugima, prema svijetu? Možda tako uspijemo napraviti naizgled mali korak za sebe, ali onaj koji će nam mamiti osmijeh na lice kada se budemo u budućnosti sjećali ovog prosinca.

Želim nam lijepe blagdane!


Zanima vas pozitivna psihologija? Pogledajte resurse na stranici.

Ostale članke možete pročitati na stranici Članci.


34 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page