top of page
  • Writer's pictureIvana Štulić

Nova godina - prilika za novi početak

Updated: Mar 20, 2021Pomicanje datuma s 31.12. na 1.1. osim tradicionalnog slavlja na dočeku Nove godine donosi i neki psihološki „reset“. Počinje novo razdoblje, cijelih 365 dana s novim predznakom.

Tako nam se još jednom pruža prilika da počnemo iznova, da oblikujemo novu godinu onako kako želimo i ostvarimo neke želje koje su možda do sada bile na čekanju. Zato je dobro uvijek početkom godine napraviti „inventuru“, zastati u ovom užurbanom životu, uzeti si vrijeme za sebe i početi postavljati pitanja: Kako sam? Jesam li i koliko zadovoljan/na svojim životom? Što bih želio/željela promijeniti u svom životu, što ostvariti u idućem razdoblju? Kako želim rasti i napredovati?

Rezultat jednog takvog introspektivnog putovanja mogu biti važne odluke s kojima ćemo pozitivno utjecati na kvalitetu i zadovoljstvo vlastitim životom. Naravno, ponekad se i u druga razdoblja u godini dovedemo u situaciju da donosimo odluke, no ovo je razdoblje idealno za one velike, one koje će u najvećoj mjeri promijeniti naš život nabolje. A svi želimo da nam bude bolje, zar ne?

Ulazak u novu godinu dobra je prilika i za sažimanje pouka iz prethodnog razdoblja, otpuštanjesvega onog lošeg što nam je donijelo patnju, opraštanje drugima (i samima sebi). Kad na taj način „počistimo“ za sobom, vrijeme ispred nas postaje poligon za našu kreaciju. Što bi mogao/mogla napraviti, a što će mi donijeti ispunjenje ili ponekad olakšanje?

Možda konačno početi učiti novi jezik? Možda se odvažiti otići na putovanje sam/sama? Možda skupiti hrabrosti i priznati nekoj osobi da vam njezino društvo više ne odgovara? Možda pokrenuti svoj posao? Doslovce sve o čemu razmišljamo da bismo mogli mooooždaaaa jednogggg danaaaa tamo negdje, možda bi baš ova nova godina bila idealna za to.

Da bismo mogli to ostvariti, bitno je formulirati našu želju/cilj što preciznije, i na taj način fokusirati se. Npr. ako želimo početi vježbati, je li to jednom tjedno, dva puta, tri puta? Gdje? U teretani, vani u prirodi? Trčanje, biciklizam, ples? Što je to za nas? Jednom kad definiramo što želimo, bitno je da pronađemo koji su koraci koji će nas odvesti u tom smjeru. Potrebno je napraviti prvi korak, koliko god bio banalan ili težak. Npr. nazvati teretanu u kvartu i raspitati se o terminima i cijenama.

Nakon prvog koraka, slijedi cijeli niz idućih i to nas ne treba obeshrabriti. Ako ćemo ustrajati u svojim ciljevima (a bit će sigurno trenutaka kada će to biti teško), moramo se uvijek podsjećati zašto to radimo – što nam naša odluka donosi što je dobro za nas i pritom vježbati volju. Početi od malih stvari, skupiti motivaciju i graditi je za veće i teže poduhvate.

Poanta je da ako sami ne napravimo nešto da poboljšamo svoj život, ostvarimo svoje snove i živimo punim plućima nitko drugi to neće napraviti za nas. Sad je pravi trenutak.

Ako poželite ova razmišljanja pretočiti u konkretne osobne ciljeve i plan ostvarenja koji će ovu godinu učiniti vašom najboljom dosad – dođite na radionicu Plan za moju najbolju godinu. Vidimo se! :)


Zanima vas pozitivna psihologija? Pogledajte resurse na stranici.

Ostale članke možete pročitati na stranici Članci.


31 views0 comments

Comments


bottom of page