top of page
  • Writer's pictureIvana Štulić

Kako najbolje iskoristiti odmor?

Updated: Mar 17, 2021Ljeto je doba odmora, prilika da se malo opustimo, udaljimo od svakodnevne vreve i obaveza, ali može biti i potencijal da učinimo neke stvari koje prije nismo ili za koje nikad nemamo dovoljno vremena. Slijedi nekoliko prijedloga: 

Povezati se ponovno s prijateljima i rodbinom

Često kad smo na moru imamo više prilika za druženje – zajednički odlasci na plažu, večeri na terasi kada vam rođak slučajno navrati i donese domaći liker, ljetovanje s prijateljima koji imaju djecu vaše dobi... Sjajna je to prilika da opušteno provedemo vrijeme s ljudima s kojima inače ne stignemo toliko razgovarati – tko zna što ćemo sve saznati u tim razgovorima – možda za neki hobi koji će i nas zainteresirati, možda neku fascinantnu povijesnu činjenicu ili prijedlog za dobar film, a vrlo često jednostavno ćemo se bolje povezati, nasmijati u društvu i bolje se osjećati.


​Preispitati se gdje smo u životu

Kada dani uspore i imamo više vremena da u miru popijemo kavu, prošetamo među borovima, zamišljeno gledamo u pučinu, možda možemo usmjeriti misli i na to koliko smo zadovoljni u životu, kako se osjećamo, u kakvom su nam stanju odnosi i što bismo htjeli iduće napraviti na poslu. Često smo u svakodnevnom životu uhvaćeni u neki žrvanj, prolaze dani na auto-pilotu i o svemu tome velikom, a važnom ni ne stignemo razmišljati (osim ako nas život ne natjera), a dobro je preispitati se s vremena na vrijeme i vidjeti što želimo dalje. Ako u procesu poželite saveznika, javite se za coaching.

Konačno pročitati dobru knjigu

Ako ste voljeli čitati kao dijete, ljeto je uvijek bila prilika da uzmete neko dobro štivo iz knjižnice i progutate koju knjigu na plaži, doma, u hladu. Užurbani životi često nam ne daju toliko prilike da čitamo koliko bismo htjeli, a ljeto kao da je stvoreno za to. Dok smo na plaži u zaklonu sunca, ima li većeg gušta nego uzeti dobru knjigu pod ruke i odlutati u neki drugi svijet?


Probati nešto novo

Obično se naviknemo da na odmoru uvijek idemo na istu plažu, pijemo kavu u istom kafiću, večeramo manje više na istim mjestima... Možda bismo mogli isprobati nešto novo – izvidjeti onu plažu koju lokalci hvale, a do koje treba malo više hodanja, naručiti novo piće ili koktel egzotičnog imena, isprobati wind surf... Kako god ispalo, sigurno će biti novo iskustvo, a i dobra priča za podijeliti s prijateljima.


Napisati bucket listu

Bucket liste (vjerojatno ste za njih čuli) su popisi koji počinju sa: „Prije nego odem s ovog svijeta, htio bih...“ dopuni rečenicu. Isprobati kitesurfing, otputovati u Nepal... Što biste vi htjeli? Život nam tako brzo prođe, a da vrlo često ne posvetimo dovoljno vremena svojim pravim željama i aktivnostima za koje znamo da bi nas veoma veselile i ispunile. Zar to nije šteta? Možda biste ovo ljeto mogli napisati vašu bucket listu i odabrati s čime ćete prvo krenuti.

Zašto su bucket liste važne, pišem i u posebnom članku.

Želim nam ugodno ljeto. :) 


Kako primijeniti ova i druga saznanja pozitivne psihologije, saznajte na povezanoj stranici

Ako vas zanimaju druge zanimljive teme o kojima pišem, istražite ostale članke.

177 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page