top of page
  • Writer's pictureIvana Štulić

Kakve tragove ostavljamo u životima drugih?


Svaka osoba s kojom dolazimo u doticaj ostavlja neki trag na nama, bili mi toga svjesni ili ne. Što više vremena provodimo s nekim to je tragova sve više.

Od nekoga „pokupimo“ neku foru pa je poslije ponavljamo, možda u društvu misle da smo je mi izmislili, a ustvari je došla od nekog iz naše prošlosti kojeg možda više ni ne srećemo.

Netko nam otvori vrata sasvim novom glazbenom stilu koji do prije toga nismo uopće slušali. Prijatelj nas odvede u svoje rodno mjesto i ispriča nam osobne dogodovštine s neke ulice, trga ili iz škole, i poslije kad prolazimo opet tim gradom ne gledamo ga više istim očima.

Član obitelji koji na svako okupljanje donese bocu nekog svog omiljenog vina nas s vremenom nauči voljeti i štovati vina. Partnerica nam prenese svoju ljubav prema bicikliranju iako smo mi već odavno odustali od bicikla jer smo se zadnji put kad smo na njega sjeli gadno ozlijedili.

Kad smo bili mali, netko od odraslih nas je naučio plivati i od tada smo mogli vječno uživati u brčkanju u moru bez straha. Prijateljica iz razreda s nama je podijelila recept za svoj omiljeni kolač koji i dan danas znamo ispeći iako nju već odavno ne vidimo. Kolegica s posla nam je pričala o svom omiljenom piscu i gle čuda, svidio nam se.

Toliko je načina na koji se naši životi isprepliću iz dana u dan. Ponekad su to veće stvari, a ponekad sitnice. Pjesma koju ste nekad pjevali s društvom na moru koja vas uvijek podsjeti na to posebno ljeto. Šalica koju ste dobili za rođendan pred sto godina, a sada vam pravi društvo svaki dan kad pijete jutarnju kavu.

Činjenica je da naši život ne bi bili jednaki da nije bilo svih tih ljudi koji su ostavili svoje tragove. Neke bismo možda radije i zaboravili, ali ima ih sigurno mnogo koji su nam život obogatili, a da možda toga nismo ni bili svjesni u tom trenutku. Kao što drugi nama, tako i mi ostavljamo svoje tragove u tuđim životima. Nekog ćemo možda zaraziti ljubavi prema određenoj boji, nekog natjerati da ode drugim putem doma, isproba novi restoran ili okus sladoleda. A nekog ćemo dirnuti i u srce i ostaviti neizbrisiv trag.

Zapamtite, svi i sve je povezano.

Ako vas zanima ostavljanje traga na višoj razini, možda je ovaj program za vas.


Zanima vas pozitivna psihologija? Pogledajte resurse na stranici.

Ostale članke možete pročitati na stranici Članci.


39 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page